Dezvoltarea riguroasa si sistematica a potentialului genetic al puilor ofera posibilitatea obtinerii unui spor maxim in greutate si o buna valorificare a hranei. Pentru a profita pe deplin de acest potential, dezvoltarea pasarilor trebuie supravegheata si dirijata inca din primele zile de viata.
Compozitia si calitatea hranei influenteaza in mod direct productia de oua, randamentul de crestere si dezvoltarea sanatoasa a puilor si a gainilor adulte, motiv pentru care este foarte important ca pasarile sa primeasca un furaj corespunzator.
In dezvoltarea unui program corect de furajare se au in vedere 4 principii de baza care trebuie avute in vedere:
Principiul 1: "Cresterea puilor este direct influentata de cantitatea de hrana si apa consumata" Principiul 2: "Cresterea puilor este direct influentata de calitatea hranei si a apei consumate" Principiul 3: "Pentru o dezvoltare optima, pasarile au nevoie de o dieta echilibrata" Principiul 4: "Odata realizate, retetele de furajare nu trebuie modificate prin adaugarea de elemente straine"
Cresterea pasarilor reprezinta un proces complex care necesita atentie si dirijare continua din partea crescatorilor. Din intreg procesul de crestere, perioada de start poate fi desemnata ca perioada critica in dezvoltarea puilor. Ceea ce puiul a pierdut in acest interval nu mai poate fi recuperat. In aceasta etapa este necesara asigurarea unei cresteri treptate care sa ofere scheletului si sistemului cardio-vascular posibilitatea de a se dezvolta sanatos si temeinic.
Un consum normal de apa si furaj si evitarea stresului imbunatatesc rezistenta la infectii, dezvoltarea organelor interne si a florei digestive si creaza premisele necesare unei bune convertiri a furajului, obtinerii unui spor zilnic ridicat si a uniformitatii in efectiv. De asemenea, o crestere controlata in timpul fazei de mijloc a ingrasarii poate determina rate de crestere mai ridicate spre sfarsitul ciclului de productie.
Furajul utilizat in hranirea pasarilor trebuie sa contina toti nutrientii necesari pentru formarea muschilor, oaselor, organelor interne, grasimii si penajului: -Carbohidrati (porumb, cereale) -Proteine (faina de soia, amino acizi, methionina, lisina) -Grasimi (ulei de cereale si alte produse uleioase) -Minerale (sare, carbonat de calciu, fosfat de calciu, elemente minerale) -Vitamine (si alte ingrediente)
Furajele nu contin in mod natural toate elementele nutritive, motiv pentru care trebuie completate cu amestecuri sub forma de faina sau granule care sa asigure o dieta completa.
Ratia de furaj (cantitatea de furaj/pasare/zi) reprezinta pentru pasare combinatia completa si echilibrata de elemente nutritive care sa ii asigure pentru intreaga zi: energie, amino acizi (proteina completa), minerale, grasimi esentiale (si vitamine solubile in grasimi). Proportiile in care sunt prezente elementele nutritive in reteta de furajare sunt foarte importante.
PROTEINA SI AMINOACIZII Cantitatea de proteina necesara in furaje difera in functie de etapa de dezvoltare a pasarilor reducandu-se treptat, odata cu cresterea. In schimb, cantitatea de energie ce trebuie asigurata prin furaje creste. Spre finalul ciclului de viata, cantitatea de hrana consumata de pui este determinata de continutul energetic al furajelor. O dirijare atenta a cresterii in aceasta etapa determina imbunatatirea conversiei furajului si sporuri mari in greutate.
Pentru formarea proteinei din muschi sunt necesari 20 aminoacizi care trebuie asigurati prin furajare. Lipsa unui amino-acid impiedica formarea proteinei din muschi si determina consumarea amino-acizilor sub forma de energie in loc de grasime.
MINERALELE Mineralele sunt de asemenea foarte importante in dieta pasarilor reproducatoare. Gainile ouatoare necesita niveluri ridicate de minerale pentru formarea cojii oualelor. Puii, pe de alta parte, necesita niveluri ridicate de minerale pentru formarea si dezvoltarea oaselor, pentru optimizarea sanatatii picioarelor si a scheletului.
O categorie aparte de minerale sunt cele necesare in cantitati foarte mici in organism (trace minerals) care desi nu sunt intotdeauna vitale pentru supravietuire, influenteaza cresterea si productia de oua. De obicei acestea sunt incluse in premixuri.
VITAMINELE Vitaminele necesita de asemenea o dozare atenta. Se recomanda in general adaugarea in furaje pe principiul acoperirii minimului necesar pentru toate vitaminele. Cand se adauga vitamine sub forma de premix se utilizeaza o cantitate suficient de mare de premix pentru a acoperi nivelul minim necesar pentru toate vitaminele.
In perioadele de stres cauzat de boala, transport sau schimbari bruste de mediu este recomandat sa se suplimenteze nivelul de vitamine si electroliti oferiti in apa pana la eliminarea factorilor de stres.
Este indicat ca retetele de furajare sa fie intocmite de nutritionisti cu experienta pentru a raspunde intocmai necesitatilor nutritionale ale pasarilor.
APA SI CONDITIILE DE MEDIU Calitatea apei si a furajelor, accesul facil la hrana si apa, asigurarea unei temperaturi potrivite a mediului ambiant sunt elemente care asigura pasarilor conditiile necesare pentru un consum optim. Temperatura in hala influenteaza sporul zilnic, conversia furajului si in final rentabilitatea seriei. Ventilatia are de asemenea un rol important deoarece asigura reglarea concentratiei de oxigen, a continutului de gaze daunatoare, umiditatea aerului si temperatura. Foarte importanta este si asigurarea unui program de lumina corespunzator.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: bcsaby
Mesaj:
bcsaby
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.